Ексклюзивні антикварні статуетки і Мурті ручної роботи з Непалу та Індії

Що таке мурті? Мурті це зображення Божества у вигляді статуї. Зазвичай мурті або статуї Божеств асоціюються з індуїзмом та буддизмом, але насправді їх використовували і використовують практично у всіх релігіях і віруваннях. Наприклад, усім добре відомі кам'яні голови острова пасхи і розп'яття Ісуса в Християнстві. Насправді навіть натільний хрестик можна теж назвати мурті - адже це символ, асоційований з Богом.


Навіщо потрібні мурті? Людський розум так влаштований, що для нас зазвичай легше звертатися до Бога, коли у нього є форма. Ну адже правда, важко уявити собі Бога у якого немає ніякої форми. По-цьому індуїсти наділили Бога різними формами, а християни моляться Богу у формі його сина. Чому ж Божества мають саме такі форми? Точну відповідь на це можуть дати лише самі Божества :). У будь-якому випадку древні мудреці бачили їх такими і нам залишається тільки прийняти, що це так.


Але у мурті є ще одна сторона - естетична. Приємно, коли прояв Бога має красиву форму. Принаймні, нам би цього дуже хотілося :).


Тому мурті повинні бути красивими, естетичними. Хотілося б, щоб вони відповідали нашому розумію як має виглядати фізичний прояв Бога. Саме з цієї причини ми намагаємося привозити тільки красиві мурті ручної роботи. Зараз здебільшого мурті штампують в Індії, не піклуючись про те, як виглядають Божества. Навіть в Непалі, який завжди славився якісними мурті, зараз скрізь продають індійський ширвжиток. Тому ми постійно їздимо по Індії і Непалу в пошуках не просто мурті, а творів мистецтва. А коли нам вдається купити мурті, якій десятки років, ми відчуваємо себе справжніми щасливчиками!



Ваджра модель 117
Мурті Будда
Мурті Будда
Мурті Будда
Мурті Васундхара
Мурті Ганеша
Мурті Ганеша
Мурті Ганеша
Мурті Ганеша
Показано від 1 до 12 з 19 (всього сторінок: 2)